Nisan 2015 Gök Olayları

dersdoktoru kullanıcısının resmi
17 Mart, 2015 - 10:40 -- dersdoktoru
Forumlar: 

2015 Nisan Ayı Gök Olayları

04 Nisan 2015 Tam Ay Tutulması: Asya, Avustralya, Kuzey ve Güney Amerika, Antarktika, Hint Okyanusu ve Pasifik Okyanusu’ndan gözlenebilecek.

Merkür: Güneş’e yakın görünümde olacağından gezegen bu ay gözlenemeyecek.

Venüs: Geçen ay olduğu gibi bu ay da akşamları batı ufkunun en parlak gezegeni Venüs. Günbatımının ardından 3 saat kadar gökyüzünde kalacak olan gezegen gözlem için çok uygun konumda. Teleskoplu gözlemciler günler ilerledikçe, Ay’da olduğu gibi, yüzeyinin aydınlık bölümünün hafifçe değişmesini izleyebilir.

Mars: Ayın ilk haftası çok kısa sürelerle günbatımının ardından batı ufku üzerinde görülebilir. Ancak temiz bir gökyüzünde gözlem yapılması gerekiyor. Günler ilerledikçe gezegen Güneş’e yakın görünümde olacağından gözlenemeyecek.

Jüpiter: Günbatımında iyice yükselmiş olan gezegen geceyarısından 3 saat sonrasına kadar Yengeç Takımyıldızı’nda gözlenebilir. Gezegenin parlaklığında geçtiğimiz aya göre hafif bir azalma olsa da gezegen hâlâ yeterince parlak.

Satürn: Geceyarısından önce doğmaya başlayan gezegen gündoğumuna kadar gökyüzünde. Akrep Takımyıldızı’nda bulunan Satürn’ün parlaklığı Jüpiter’inkine göre daha az olacak. Ayın 8’i ve 9’u geceleri Ay’la yakın konumda bulunacak.

01 Nisan Ay Dünya’ya en uzak konumunda (405.955 km)
08 Nisan Satürn ve Ay geceyarısından sonra birbirine yakın görünümde
17 Nisan Ay Dünya’ya en yakın konumunda (361.172 km)
21 Nisan Aldebaran ve Ay batıda birbirine çok yakın görünümde
21 Nisan Venüs ve Ay batıda birbirine yakın görünümde
26 Nisan Jüpiter ve Ay birbirine yakın görünümde
29 Nisan Ay Dünya’ya en uzak konumunda (404.987 km)

Ay Hareketleri:

Dolunay 4 Nisan
Sondördün 12 Nisan
Yeniay 18 Nisan
İlkdördün 25 Nisan