Eylül 2014 Gök Olayları

dersdoktoru kullanıcısının resmi
16 Eylül, 2014 - 11:48 -- dersdoktoru
Forumlar: 

AY VE GEZEGENLER

AY
1 Eylül ilkdördün evresinde, 9 Eylül dolunay, 16 Eylül sondördün, 24 Eylül’de ise yeniay evresinde olacak. 8 Eylül’de Yer’e enberi konumunda olacak olan Ay 358 400 km uzaklıktayken, 20 Eylül’de Yer’den 405 800 km uzaklıkta enöte konumunda olacak.

MERKÜR
Güneş’e en yakın gezegen olan Merkür, ay boyunca Güneş’le beraber batacağından gözlenmesi oldukça zor. Eylül ayında Başak Takımyıldızı’na yakın konumda olacak olan Merkür, 20 Eylül’de Spica yıldızına yakın konumda olacak. 26 Eylül’de ise Ay ile yakın konumda olacak. Ancak bu sırada her kisi de Güneş’e çok yakın oldukları için gözlenemeyecekler.

VENÜS
Eylül ayı boyunca Güneş’e yakın konumda bulunacak olan Venüs ayın ilk birkaç gününden sonra gözlenemeyecek.

MARS
Eylül ayı boyunca kızıl gezegen Mars Akrep takımyıldızında olacak. 1 Eylül’de Ay ve Satürn ile çok yakın konumda olacak olan gezegen, ay boyunca ufkun altında kaldığından gözlenemeyecektir.

JÜPİTER
Eylül ayı boyunca Yengeç takımyıldızına yakın konumda görülecek olan Güneş Sistemi’nin en büyük gezegeni Jüpiter, ay boyunca yavaş yavaş yükselerek ancak ay sonunda sabaha karşı görülebilecek.

SATÜRN
Eylül ayı boyunca Terazi takımyıldızında görülecek olan halkalı gezegen Satürn, 1 ve 28 Eylül’de Ay ile yakın konumda olacak. Ay boyunca ancak batı ufku oldukça açık bölgelerde akşam gökyüzünd çok kısa sürelerle gözlenebilecektir.

URANÜS
Eylül ayı boyunca Balık takımyıldızında görülecek olan Uranüs, 11 Eylül’de Ay ile aynı konumda olacak. Ay boyunca gece gökyüzünde olan gezegen sönük olmasından dolayı, bir teleskop yardımı ile gözlenebilir.

NEPTÜN
Ay boyunca Kova takımyıldızı üzerinde olacak olan Neptün gezegeni Eylül ayı boyunca gittikçe batacak olan gezegen, 9 Eylül’de Ay’a yakın konumda olacak.

GÜNLERE GÖRE GÖK OLAYLARI
1 Eylül: Ay – Mars yakın konumda (4.4o)
1 Eylül: Ay ilkdördün evresinde
7 Eylül: Halk Günü (Tema: Güneş Sistemi)
8 Eylül: Ay enberi noktasında (358400km)
9 Eylül: Ay dolunay evresinde
15 Eylül: Ay – Aldebaran yakın konumda (1.5o)
16 Eylül: Ay sondördün evresinde
20 Eylül: Merkür ile Spica yakın konumda (0.5o)
20 Eylül: Ay enöte konumunda (405800km)
23 Eylül: Sonbahar dönencesi (ekinoks), gece-gündüz uzunlukları eşitlenecek.
24 Eylül: Ay yeniay evresinde
26 Eylül: Ay – Spica yıldızı yakın konumda (2.8o)
26 Eylül: Ay – Merkük yakın konumda (4.6o)
28 Eylül: Ay – Satürn – Antares yakın konumda