Ekim 2014 Gök Olayları

dersdoktoru kullanıcısının resmi
16 Eylül, 2014 - 11:51 -- dersdoktoru
Forumlar: 

AY VE GEZEGENLER

AY
1 Ekim’de ilkdördün, 8 Ekim’de dolunay evresinde olan Ay, 15 Ekim’de sondördün, 24 Ekim’de yeniay. 6 Ekim’de enberi konumunda olacak olan Ay, Yer’den yaklaşık 362.480 km uzakta ve 32.4¢ görünen açısal büyüklükte olacak, 18 Ekim’de enöte konumunda ise 29.5¢ açısal büyüklükte Yer’den yaklaşık 404.897 km uzaklıkta görülecektir. 8 Ekim’de gerçekleşecek olan tam Ay tutulması ne yazık ki ülkemizden ay batarken yarı-gölge tutulması şeklinde görülebilecek, ancak hissedilmesi mümkün olmayacak.

MERKÜR
Ekim ayının başlarında batı ufkunda Güneş battıktan hemen sonra yarım saat kadar gözlenebilen Başak Takımyıldızındaki Merkür, ilerleyen günlerde Güneşe yakınlaşacak ve daha erken batmaya başlayacak. Ekim ayının ortalarında uzanım açısı iyice küçülen Merkür neredeyse Güneş’le beraber doğup Güneş’le beraber batacaktır. Ayın 20’sinden sonra Güneş’in batısına geçen Merkür sabah Güneş doğmadan doğu ufkunda gözlenebilecek. Ay sonunda en büyük batı uzanımına sahip olacaktır.

VENÜS
Ekim ayının tamamı boyunca Başak Takımyıldızının sınırlarında olan Venüs ay başında Sabah Yıldızı olarak Güneş doğmadan önce doğu ufkunda görülebilecek. Ay ilerledikçe Güneş’e açısal olarak yaklaşan Venüs ay sonunda artık Güneş ile beraber doğup batacak ve gözlenemeyecektir.

MARS
Mars, Ekim ayı boyunca Güneş battıktan sonra, kısa bir süre için Güney-Batı ufkunda gözlenebilecektir.

JÜPİTER
Ekim ayı boyunca Yengeç Takımyıldızında bulunan Jüpiter, ay başında 03:00 sularında doğarken ay ilerledikçe daha erken saatlerde gözlenebilecek.

SATÜRN
Halkalı gezegen olarak bilinen Satürn Ekim ayı başlarında, Güneş batıdan sonra Güney-Batı ufkunda gözlenebilecek. Ancak ay sonuna doğru giderek Güneş’e yaklaştığından görülme süresi azalacak.

URANÜS
Ekim ayı boyunca Balık Takımyıldızında görülecek olan Uranüs, Güneş battığında Doğu ufkunda bulunacak ve tüm gece boyunca gözlenebilecektir. Uranüs’ün parlaklığı 6 kadir civarında olacağından gözlem için dürbün veya küçük çaplı bir teleskop gerekmektedir.

NEPTÜN
Ekim ayı boyunca Kova Takımyıldızında görülecek olan Uranüs, Güneş battığında Güney-Doğu ufkunda bulunacak ve tüm gece boyunca gözlenebilecektir. Parlaklığı 7.6 kadir civarında olan gezegeni izlemek için orta büyüklükte bir teleskoba ihtiyaç duyulmaktadır.

GÜNLERE GÖRE GÖK OLAYLARI

4 Ekim: Yılın ikinci Astronomi Günü.
5 Ekim: Halk Günü (Tema: Dünya Uzay Haftası)
6 Ekim: Ay, yörüngesinin Dünya’ya en yakın konumunda olacaktır (362.480 km).
7 Ekim: Uranüs, yörüngesinin Dünya’ya en yakın konumunda olacaktır (~19 AB).
8 Ekim: 8 Ekim’de Ay dolunay evresinde olup, gerçekleşecek olan ay tutulması ne yazık ki ülkemizden Ay batarken çok kısa süreli bir penumbral (yarı-gölge) tutulması şeklinde gözlenebilecek ancak çıplak göz ya da teleskopla hissedilmesi mümkün olamayacak. Draconid göktaşı yağmuru (Saatte yaklaşık 10 adet).
12 Ekim: Ay-Aldebaran yakınlaşması (~5°)
15 Ekim: Ay son dördün evresinde.
16 Ekim: Merkür Dünya’ya en yakın konumda (0.66 AB).
18 Ekim: Ay, yörüngesinin Dünya’ya en uzak konumunda olacaktır (404.897km).
22 Ekim: Orionid göktaşı yağmuru. (Saatte yaklaşık 20 adet).
24 Ekim: Ay yeni ay evresinde olup, parçalı Güneş tutulması gerçekleşecek. Ancak ne yazık ki bu gök olayı ülkemizden izlenemeyecek. Tutulma ancak Afrika Kıtası ve Atlantik’in bir bölümünden izlenebilecek.
25 Ekim: Venüs Dünya’ya en uzak konumda (1.72 Astronomi Birimi (AB)).
31 Ekim: Ay ilk dördün evresinde.