Bilim İnsanları

Henry Moseley

Moseley’in yaşam öyküsü, 23 Kasım 1887’de İngiltere’nin güney sahillerinde Weymouth (Veymut) kentinde başladı. Moseley’in babası Oxford Üniversitesinde anatomi profesörüydü. Moseley de aynı üniversitenin fizik bölümüne kaydoldu ve 1910 yılında, 23 yaşlarında doktora derecesini aldı. Daha sonra Profesör Ernest Rutherford’un seçtiği gençlerden biri olarak onun yanında çalışmaya başladı. Rutherford, çevresinde gelecek vaat eden gençleri topluyor ve onları atom fiziğinin yanıt bekleyen acil sorunları üzerine yönlendiriyordu.

Robert Hooke

(1635-1703)

Hem teorik hem de pratik açıdan yaptığı çalışmalarla bilimsel rönesansta büyük rol oynamış bir İngiliz bilim adamıdır. Babası John Hooke, Freshwater'daki All Saints Kilisesi'nde vaazlar vermiştir.

Robert Hooke, bilim dallarından özellikle biyolojiye daha küçükken ilgi duymuştur. Daha sonra kilisede çalışan üç abisi gibi onun da iyi bir eğitim alıp kiliseye katılacağı düşünülüyordu. Ancak, ailesi, Hooke'un çalışırkenki kronik baş ağırılarından dolayı çok yaşamayacağından korkup okuldan almışlardır.

Richard Abegg

1869 Dazig - 1910 Köslin

Yayılma sürati ve donma noktasına ait buluşlarıyal ün yapan Alman kimyager.

Bireslau Üniversitesi'nde kimya profesörü olarak çalışmaya başladı. Burada çalışmalarını sürdürürken yayılma sürati, donma noktasına dair yaptığı çalışmalarla elektrolitlerin çözüşme teorisini ortaya attı ve bu buluşu ile ün kazandı. Öte yandan anorganik kimya üstüne de büyük bir eser yayımlamaya girişti ama bitiremeden öldü.

René Descartes

Descartes, bir Fransız matematikçisi, bilim adamı ve filozofudur.Modern felsefenin babası olarak bilinir.Fransa'nın Touraine bölgesinin La Haye isimli şehrinde doğmuştur.Poitiers üniversitesinde hukuk öğrenimi görmüştür. Üniversiteyi bitirdikten sonra bir süre askeri müesseselerde görev almıştır.Daha sonra bir süre Fransa'nın dışına seyahatlerde bulunmuştur.Ardından 1628 yılında Fransa'ya geri döner.Aynı yıl felsefe ve optik üzerine değişik deneyler yapmıştır.Daha sonra hayatının büyük bölümünü geçireceği Hollanda'ya gider.

Nasurittin Tusi

Özellikle Avrupa'da son yüzyıl içinde hakkında en çok makale yazılan bilginimizdir. Buna sebep, Hülagu Han zamanında 1529 yılında Merage şehrinde kurduğu ve bilim tarihinde Merage Rasathanesi olarak bilinen rasathanesindeki çalışmaları ve ortaya koyduğu eserleri Yunan Matematikçisi Öklid'in eserlerine yazdığı şerhlerdir.

Nasiruddin Tusi'nin Merage Rasathanesi'nin çalışmaları üzerinde durmuyoruz. Matematik'le ilgili çalışmaları aşağıdaki gibi özetlenebilir.

Sayfalar

RSS - Bilim İnsanları beslemesine abone olun.