Ekim 2017

Deprem Tatbikatı Yapalım Etkinliği

Etkinliğin Yapılışı:

  • Sınıfımızdan bir öğrenci seçelim.
  • Seçtiğimiz öğrenci ders saati içinde, önceden haber vermeden, istediği bir zaman düdüğü çalmaya başlasın.
  • Düdük sesini duyduğumuzda deprem olduğunu farz ederek sınıfta en güvenli yeri bulup uygun pozisyon alalım.

Teorik Bilgiler:

DEPREM SIRASINDA YAPILMASI GEREKENLER

Uçaklar Nasıl Uçarlar?

Uçaklar o kadar ağırlıklarına rağmen havada nasıl uçarlar hiç düşündünüz mü? Dr. Mahir E. Ocak bunu Bilimgenç sayfasında şu şekilde açıklıyor;

Uçakların ileriye doğru hareket etmesini sağlayan motorları, yükselmesini sağlayansa kanatlarıdır. Her ne kadar motorlar ve kanatlar genel yapıları bakımından birbirlerinden çok farklı olsalar da hem ilerleme hem de yükselme benzer fiziksel süreçlerin sonucunda gerçekleşir. Önce motorların daha sonra da kanatların nasıl çalıştığını ele alalım.

Harezmi (El-Harezmi)

Tam adı Ebû Ca’fer Muhammed b. Mûsâ el-Hârezmî’dir. İsmi Batı kaynaklarında Alkarismi, Algoritmi, Algorismi veya Algorism şeklinde geçer. Yaşamıyla ilgili bilgiler hayli az olsa da Bağdat’ta yaşadığı ve 9. yy’da Halife Me‘mun’un emriyle inşa edilen, zamanın en büyük ve ileri bilim merkezi olan Beytü’l-Hikme’nin (Bilgelik Evi) bir üyesi olduğu ve burada yöneticilik yaptığı kesin olarak biliniyor. Bugün bildiğimiz eserlerini Beytü’l-Hikme’de yazarak Halife Me‘mun’a sunmuştur. Hârezmî önemli bir gökbilimci ve büyük bir matematikçidir.

Bitkiler Yapraklarıyla Su İçer mi?

Bitkiler kökleri vasıtasıyla suyu topraktan alır ve taşıma sisteminin bir parçası olan ksilem boruları ile suyu yukarıya doğru yani gövdelerinden yapraklarına kadar iletir ve fotosentezde kullanır. Bulunduğu yükseklik nedeniyle sürekli bulutların içinde kalan bitki örtüsündeki ağaçların su ihtiyaçlarını sadece kökleriyle değil yapraklarıyla da karşılayabildiğini biliyor muydunuz?

Sayfalar